Tempel etiketten en ongeschreven regels

Culture

Tijdens onze tours bezoeken we vaak enkele van de lokale tempels van Bangkok. We zijn altijd meer dan welkom om de Thaise cultuur te proeven. Er zijn wel een paar belangrijke, maar makkelijke regels om rekening mee te houden voordat je een tempel bezoekt en vooral binnentreed.

Wij willen diep respect en dank voor de Thaise cultuur tonen. Natuurlijk leggen onze gidsen graag deze onuitgesproken etiquette aan je uit en begeleiden zij je tijdens het tempelbezoek.

Hier zijn een paar dingen die je in gedachte moet houden bij het bezoeken van een tempel:


Wees bescheiden gekleed

Hoewel het warm kan zijn in Bangkok, moeten shorts, rokken en tanks worden vermeden tijdens een bezoek aan een tempel. Deze regel is op de een of andere manier flexibel, afhankelijk van de 'rang' van de tempel en of u een man of vrouw bent.

Je hoeft niet helemaal bedekt te zijn, maar de knieën en schouders moeten verborgen zijn met losse kleding. Maakt u zich geen zorgen al heeft u een onbedekte huid, onze gidsen hebben een extra sarong voor degenen die er een nodig hebben. Na het toetreden van de tempel, halen zij de sarongs weer op en houden zij deze bij zich. Zonnebrillen en hoeden/petten moeten ook worden afgezet.


De voeten

Voordat je de tempel binnenkomt, zult het je waarschijnlijk opvallen dat er een rij schoenen voor de ingang ligt. Na een oude traditie is het hoofd heilig, omdat het het dichtst naar de hemel toereikt. Net als voeten, worden de schoenen als onrein beschouwd.

Zorg ervoor dat je je schoenen uitdoet, alvorens het binnentreden van de tempel.

Stap ook over de houten drempel heen van de ingang, in plaats van er op.
Wanneer je binnen wilt zitten, wijs de zolen van je voeten niet naar het heiligdom toe. Dit wordt als onbeleefd beschouwd. De beste manier is om op de knieën te zitten.

Niet aanraken

Boeddhabeelden, hoe klein dan ook, zijn heilige godsdienstige voorwerpen en moeten met het grootste respect behandeld worden. Zij mogen dan ook niet aangeraakt worden. Verder is het voor vrouwen belangrijk om geen monnik aan te raken, omdat de meeste monniken geen vrouwen mogen aanraken. Als je iets aan de monnik wilt geven, kan je het neerleggen op een tafel in de tempel waar de monnik het kan ophalen.

Wanneer je een foto wilt maken met een monnik, zorg er dan voor dat je ruimte vrijlaat tussen jou en de monnik. Als laatste is het uiten van fysieke tederheid met jouw geliefden niet toegestaan en wordt dit beschouwd als respectloos.

Wees stil

Net als de meeste heilige ruimtes is het de beste manier om respect te tonen, door stil te zijn en geluiden uit te schakelen op elektronische apparaten. Probeer mensen niet te storen die hun overtuigingen oefenen tijdens het bezoeken.


Fotograferen

Het is geen probleem om binnen de tempels te fotograferen. Voordat je monniken fotografeert, vraag dan eerst om toestemming. Monniken die aan het bidden zijn, moeten ongestoord gelaten worden.