Taxi's in Bangkok: Handige tips

Bangkok
Getting Around

Taxi’s in Bangkok zijn overal te vinden en zijn meestal goedkoper dan in Europa. Ondanks dat, als een toerist in Bangkok, kan het meer dan een gedoe zijn om de juiste prijs te betalen. In dit artikel willen wij je graag informeren hoe je op de beste manier een taxi kunt nemen in Bangkok.

Er zijn meer dan 150.000 taxi’s in Bangkok. De taxi’s hebben veel verschillende kleuren. Echter, hebben de kleuren geen betekenis en geven zij enkel aan bij welk bedrijf zij werken. Je kunt dus gerust elke kleur taxi pakken. Naast het publieke transport in Bangkok kan een taxi een zeer makkelijk middel zijn om door deze grote stad te reizen.

De taxi’s zijn vaak nieuwe Toyota’s en beschikken over veel ruimte en airconditioning. Wat een groot voordeel is, is dat men nooit lang hoeft te wachten op een taxi, aangezien er een groot aanbod is.

Hoe neem je een taxi in Bangkok?

1. Zoek naar een taxi met een rood of groen lichtgevend bord op het voorraam

Taxi’s met een rood of groen lichtgevend bord zijn degene die beschikbaar zijn. Probeer de taxi’s geparkeerd voor hotels of andere toeristische gebieden te vermijden. Je kan het beste naar de dichtstbijzijnde weg lopen en hier een voorbijrijdende taxi aanhouden.

Taxi chauffeurs die jou aanspreken en hun services bieden, zijn vaak verdacht en kunnen het beste vermeden worden.    

2.   Open de deur en vertel de chauffeur waar je naartoe wilt
Het is handig om wat basis woorden te leren of op te schrijven als je een taxi wilt nemen.

  • Kan je alstublieft de meter gebruiken?                Chai meter dai mai?
  • Stop hier                                                                Jort tee nee
  • Linksaf                                                                   Leow sai
  • Rechtsaf                                                                Leow kwaa

Vergeet niet om de beleefde toevoegingen Khrap (als je een man bent) of Ka (als je een vrouw bent) aan het einde van elke zin toe te voegen. Sommige taxichauffeurs kunnen weigeren de meter aan te zetten (vraag een vaste prijs) of weigeren om je naar jouw gewenste bestemming te brengen.

Wees niet verbaasd. Dit ligt niet aan jou, dit kan meerdere redenen hebben. Sommige taxichauffeurs weten de locatie bijvoorbeeld niet en kunnen dit niet aan je uitleggen vanwege hun gebrek aan Engelse vaardigheden. Bedank de chauffeur, sluit de deur en probeer het bij een andere taxi.

Het is handig als je het adres van jouw bestemming op jouw smartphone kan laten zien of het visitekaartje van de desbetreffende bestemming. Probeer ook een nabijgelegen attractie op de kaart te vinden, aangezien de taxichauffeurs vaak geen GPS gebruiken, noch elke straat in Bangkok kennen. De grote toeristische attracties kennen zij wel.

3. Onthoud je taxi-nummer
Elke taxi heeft een specifiek nummer dat te vinden is op een plaat aan de binnenkant van de deur of raam van de taxi. Taxi drivers zijn verplicht om hun rijbewijs ook op het dashboard van hun taxi te tonen. Echter, betekent dit niet altijd dat het de licentie van jouw chauffeur is, aangezien veel taxi's met verschillende personen worden gedeeld.  

                                                                   

4. Bij aankomst: betaal de bestuurder, controleer uw bezittingen en verlaat de taxi
De taximeter geeft aan hoeveel jouw reis kost. Tipping is niet nodig, maar je kunt eventueel afronden naar een rond getal met 5 of 10 baht. Soms geven taxichauffeurs aan dat ze geen kleingeld hebben, dus breng niet al te groot geld mee, aangezien zij niet altijd kunnen wisselen.

Bij het verlaten van de taxi, kijk achterom of er geen tuk-tuk, fiets of motorfiets nadert. Zo niet, open dan de deur pas. Bangkok is erg druk, dus je moet voorzichtig zijn bij het uitstappen.


Bangkok taxi apps

GrabTaxi is een taxi applicatie die in Bangkok veel worden gebruikt. Je kan bijvoorbeeld een taxi vinden, boeken en jouw rit volgen. Een groot voordeel is dat je met creditcard kunt betalen en daarnaast alle details van de chauffeur online te vinden zijn.  Ook hoef je niet uit leggen waar je precies heen wilt.

Iets vergeten of een slechte ervaring gehad?
Ben je per ongeluk iets vergeten in de taxi, bel alsjeblieft 1644 of 1137. Dit zijn taxi-radiostations die vaak verloren artikelen in taxi's behandelen. Als je je taxi nummer niet onthouden hebt, beschrijf de kleur van je taxi, de locatie of een andere referentie waardoor zij hem kunnen traceren.

Heeft de taxichauffeur je geschokt of heb je nog een andere slechte ervaring gehad? De toeristische politie in Thailand kan je hierbij helpen. Je kan de toeristische politie in Bangkok bereiken op 1155. Zij zijn gespecialiseerd in toeristen en beschikken over Engelse vaardigheden.

Op drukke gebieden of tijdens het spitsuur (07:00 - 09:00 of 16:00 - 20:00) kan het sneller zijn om verschillende vervoersmiddelen te gebruiken (BTS Skytrain of MRT-metro, riviertaxi), omdat je anders wellicht vast komt te zitten in het verkeer.  Ontdek hoe je bij ons kantoor komt, door onze 'manier om ons te vinden' pagina te bezoeken.